CAN WE SEE THE FOREST FOR THE TREES? - cyanotype 2021 -2022

Op zoek naar duurzaam, bomen kappen als natuurlijke bandstof, bomen kappen om plaats te maken voor verbindingswegen. Ik vroeg mij af of we het grote geheel wel kunnen blijven zien. Zijn we niet als eerste afhankelijk van zuurstof?

Cyanotype: ‘Blauwdrukken’ kopie van het origineel. Het origineel dat we zo aan het vernietigen zijn……

Werk uit deze serie was te zien tijdens de klimaatexpo'22 bij Museum de Fundatie in Zwolle

STIP OP DE HORIZON - landschap 2020

Een stip en een streep daar begon t mee.

500 kunstenaars maakte tijdens de lockdown in 2002 werk voor Museum Gouda, 'stip op de horizon' was een gezamenlijk project voor een groot groepskunstwerk en tentoonstelling (2020 - 2021) in Museum Gouda. De stippen verbeelden de tijd van de lockdown en kijken vooruit naar een leven na de coronacrisis.

......people see different things

when they look on the horizon

do you see dark clouds rolling in fast

cos baby they ain't gonna last.....[MelC]

stip op de horizon; museum gouda; Monique van der Mije; landschap; kunst; landschapskunst

NIGHTscape | patchWORK - studiostilleven 2020

Waar zijn we in terecht gekomen? Een scenario uit een boek van Stephen King? Dromen we een lucide droom? Onheilspellend.

Waar de meerderheid van Nederland in een enorme vertraging belandde en op zwart ging was er ook een groep die in een constante staat van paraatheid leeft.

De zorg werd gemobiliseerd, vouwde zich als een lappendeken om ons heen. Onvoorwaardelijk en onverschrokken.

Onwetend in wat er gaat gebeuren. Licht en donker, goed en kwaad. Eens te meer de vraag wat bevind zich in het donker? Zien we lichtpunten? Hoop, het komt goed. Het moet goed komen.


Dit werk is gemaakt voor Dominique Patuel, chauffeur op de Ambulance, als dank voor zijn inzet tijdens Corona in opdracht van Museum de Voorde voor de expositie Stoere Helden tijdens Corona in Zoetermeer.

 
 
berglandschap studio stilleven met patchework deken en sterrenhemel bij nacht

DREAMSCAPES - studiostillevens 2016 - 2017

- landschap tussen droom en werkelijkheid -

In een vluchtig voorbij gaan zullen de "Dreamscapes" misschien als poëtisch schilderwerk ervaren worden, maar in werkelijkheid zijn het zorgvuldig opgebouwde studio landschappen.

De Nederlandse natuurgebieden worden door de toeschouwer vaak niet als aangelegd beschouwd, maar zijn wel degelijk bedacht en aangelegd door de mens. Gecultiveerd landschap, gemanipuleerd maar toch voelt het authentiek.

Wat gebeurt er wanneer je een deel van de geforceerde landschappen op een andere plek laat groeien en laat evalueren tot een geheel nieuw beeld? Voelt die manipulatie dan anders? Kun je de verbinding met het landschap nog terug vinden?

Bekijk hier de making of dreamscape #3

 

MINDSCAPE - 2017